Er det spild af tid at spille spil?

Hvorfor synes nogle at det er bedre at læse en bog end at spille et spil?

Af Marc Lindstrøm, GPS PRESS, Juni 2015

Det er et spørgsmål jeg har stillet mig selv fornyligt. Selvom jeg nyder en god bog synes jeg ikke det er bedre end et godt spil.

Der er mange fag som jeg ikke havde mulighed for at lære i skolen, en af dem var at lære engelsk, men jeg lærte det alligvel ved blandt andet at spille computerspil.

I mange spil er der en historie, hvor man selv er hovedpersonen og klarer opgaver selv. Du lærer om historien i verdenen og møder spændende mennesker eller andre skabninger. På mange måder er det bedre end en bog, fordi du gør alle tingene selv i stedet for at læse om en anden der gør det. Kæmp de kampe som hovedpersonen i en bog ville udkæmpe, dræb selv alle de monstre der ser umulige ud at vinde over og se dem dræbe dig. Vend tilbage fra de døde og prøv igen – et spil er ikke sjovt hvis du kun kan vinde. Hvor mange film og bøger findes der hvor helten ikke vinder? Ikke mange, men i spil dør man ofte, man taber ofte. Man bliver sikkert frustreret eller sur, men efter et stykke tid, om det så er andet forsøg på at dræbe en boss eller om du har prøvet at dræbe den i flere dage, så føles det godt at vinde. Det føles bedre jo flere gange man har tabt.

I spil kan man rejse til verdener der ikke er vores egen, opleve historier som er så detaljerede at det lige så godt kunne være sket i virkeligheden. Du kan opleve middelalderen, bekæmpe drager og andre monstre som kun er beskrevet i myter. Du kan rejse frem i tiden og se hvordan verdenen kan have ændret sig, flyve rundt i rumskibe, udforske galakser og planeter som du aldrig kunne drømme om. Sejle sammen med vikingerne og opleve de gamle krige, som du nu kan ændre udfaldet af.

Samtidig lærer du om en verden som du er en del af, en verden som du har mulighed for at ændre.

Jeg kan på ingen måde skrive om alle de forskellige slags spil der findes. Og nu også med virtuel virkelighed som snart kommer til verdenen, vil der komme mange flere muligheder inden for spilleverdenen. Forestil dig at du er i skole og har historietime, din lærer fortæller dig om alle de forskellige dinosaurer. Så rækker han dig et virtuel virkelighed headset og transporterer dig tilbage til den tid. Du kan se dinosaurer hele vejen rundt om dig, en t-rex løber hen til dig, den brøler af dig og løber videre.

Synes du ikke at det lyder som en meget bedre måde at opleve historie på. Ved selv at være tilstede i historien får man nemmere husket det end hvis man hørte om den. Der er også spil, hvor man skal løse gåder og virkelig tænke sig om. Skydespil hvor samarbejde er vigtigt og som træner ens reflekser. Det er altid hyggeligt at være kommet hjem efter en lang skoledag at sætte sig ned og samarbejde med sine venner i Heroes of the storm eller konkurrere imod sin lillebror i Mario kart. Jeg har mødt mange mennesker som jeg aldrig ville have mødt – og dette er kun på grund af computerspil. Når jeg snakker med en person som jeg har mødt online så tænker jeg ikke over hvor han er fra, hvilken gud han tror på eller hvilken hudfarve han har. Vi spiller med hinanden af en grund og det er for at have det sjovt og nyde et godt spil sammen. Derfor elsker jeg spil, spil har uendelige muligheder og jeg har ikke tænkt mig at gå glip af dem.